Dnevni regali za sodoben videz vaše dnevne sobe

Dnevna soba je zagotovo najpomembnejši bivalni prostor v vsakem domu, saj se v njej družimo, počivamo, igramo, ukvarjamo s hobiji … Včasih so bile dnevne sobe precej utesnjeni prostori, saj je marsikdo v dnevno sobo namestil veliko in masivno sedežno garnituro, poleg nje pa še omare, ki so segale skoraj do stropa in prekrivale vsak del stene – v omarah so bile knjige, jedilni servisi, kozarci, vaze in še marsikaj, kar danes na srečo nič več ne hranimo v dnevnih sobah. Velike omare so nadomestili sodobni dnevni regali, ki nam omogočajo, da so dnevne sobe veliko bolj prijetne in udobne.

Kakšni so sodobni dnevni regali?

Da bi bila dnevna soba prijeten in udoben prostor, velja poskrbeti za primerno kvadraturo in opremo, ki se s to kvadraturo sklada. To pa seveda ne pomeni, da mora biti dnevna soba izjemno velika – nenazadnje to pogosto niti ni mogoče. Da bi ustvarili vtis velike dnevne sobe tudi takrat, kadar je njena površina majhna, moramo biti nekoliko iznajdljivi. V prvi vrsti moramo poskrbeti za veliko dnevne svetlobe, poskrbeti, da sedežna garnitura ne bo prevelika, poleg tega pa naj klasične omare nadomestijo dnevni regali.

dnevni-regali

Sodobno pohištvo za dnevne sobe imenujemo kar dnevni regali, ker gre pravzaprav za precej razgibano kombinacijo različnih kosov pohištva. Običajno imamo pri modernih sestavih v dnevni sobi veliko nizko omarico oziroma predalnik, poleg njega stoji kakšna nekoliko višja omarica, ki ima lahko tudi steklena vratca, piko na i pa naredijo razni regali, police in viseče omarice, ki so nameščene nad nizek predalnik.

Kakšne naj bi bile oblike in barve?

Dnevni regali so lahko nekoliko bolj klasični, kar pomeni da ima pohištvo ostre robove in ima videz lesa, ali pa se kombinira z belo, barvo vanilje ali temnimi rjavimi oziroma tudi skoraj črnimi odtenki (od barve čokolade do venge). Če si želite več barvitosti in prijetnih oblik, pa so lahko dnevni regali tudi popolnoma zaobljeni, posamezne omarice tudi v obliki elipse ali kroga, pri barvah pa seveda ni meja. Belo, rdeče, zeleno, modro vijoličasto pohištvo…

Kako dosežejo dnevni regali učinek prostornosti?

Če želite, da bo dnevna soba delovala večja, bolj »zračna« in svetla, je pomembno, da dnevni regali njenih sten ne zapolnijo v celoti. Večinoma so zato narejeni tako, da lahko elemente povsem samostojno razporejate, pri tem pa se velja odločiti, da jih nikoli ne strpamo na kup. Da bo dnevni prostor »dihal«, mora biti med posameznimi elementi oziroma med posameznimi policami, visečimi omaricami, regali in predalniki dovolj praznega prostora. Predstavljajte si torej, da je vaša dnevna soba galerija, v kateri bi radi razstavili slike – in tako kot med slikam pustite dovolj praznine tudi med posameznimi pohištvenimi elementi.