Parket ali laminat

Mnogi se med opremljanjem stanovanja ali pisarniških prostorov sprašujejo kaj izbrati – parket ali laminat. Seveda je vse stvar osebnega okusa, vendar je potrebno upoštevati tudi nekatera dejstva, ki jih ne gre spregledati. Splošno gledano je parket kakovostnejši od laminata, kar se vidi tudi po cenovni razliki. Vseeno pa ima tudi slabosti, katere moramo upoštevati. Različne talne obloge imajo več funkcij, vse pa je odvisno od nas samih, kaj bomo izbrali. Laminat ali parket? Preberite so določene lastnosti enega in drugega ter se odločite.

Laminat

Laminat so razvili leta 1989 so izdelali na Švedskem, kjer so predstavili resnega tekmeca parketu. Laminat se ponaša s cenovno dostopnostjo ter precej lažjemu vzdrževanju v primerjavi s parketom. Poleg vsega je na voljo v različnih vzorcih, kjer lahko imitiramo tako ploščice in celo kamenje. Seveda je potem tudi cena temu primerna. Vseeno pa ima laminat tudi nekaj slabosti in nedvomno je prva v vrsti ta, da ga ni možno brusiti in lakirati. Zaradi tega ima laminat precej krajši rok trajanja kot parket, vendar za to ni nič manj priljubljen. Laminat ni odporen proti vodi, zaradi tega ni primeren za prostore z veliko vlage.

Parket

Parket je veliko bolj kakovosten od laminata, zato je prilagojen tudi za dnevne sobe in pisarne, kjer se zadržuje veliko ljudi. Poleg vsega ga lahko preprosto obnavljamo z lakiranjem in brušenjem. Izdelan je iz masivnega lesa, zaradi tega v prostor vnese veliko mero topline in zanimive vzorce. Slaba stan parketa je gotovo cena, ki je občutno višja od laminata. Vseeno pa je potrebno gledati na kakovost. Polaganje parketa morate zaupati mojstru, ki bo delo izpeljal tako kot je potrebno. Parket je potrebno redno vzdrževati in ga zaščititi pred svetlobo, da ne potemni.

Torej, ali se boste odločili za laminat ali za parket je čisto prepuščeno osebnemu okusu. Upoštevajte vse vidike prednosti ter slabosti enega in drugega ter se pravilno odločite.