Žarnice HPS pospešijo cvetenje najrazličnejših rastlin

Za uspešno vzgojo rastlin potrebujete kakovostne, skrbno izbrane pripomočke. Tako bo mogoče resnično optimalno uspevanje pridelka. Investicija v kvalitetno opremo se pri gojenju rastlin oziroma vrtnarjenju torej vsekakor izplača, saj se zaradi obilnejšega pridelka stroški hitro povrnejo. Eden izmed pripomočkov, ki so pri tem skorajda nepogrešljivi, so nedvomno sijalke oziroma žarnice HPS

Če jih še ne uporabljate, je torej skrajni čas, da si jih priskrbite. Zagotovo boste navdušeni nad pozitivnimi rezultati, ki jih bo prinesla uporaba tega navidezno zelo preprostega dodatka. Seveda pa vam pri izboljšani rasti rastlin lahko pomagajo tudi drugi izdelki, kot so na primer različna gnojila, pospeševalci cvetenja in podobno. S pomočjo ustreznega gnojila, primerne svetlobe in na sploh optimalnih pogojev, bodo vaše rastline veliko bolje uspevale!

Kaj je tisto, zaradi česar so žarnice HPS tako posebne? 

Večina rastlin potrebuje veliko svetlobe. Če na voljo ni dovolj naravne, torej sončne svetlobe, je treba poskrbeti za drugačne vire. To lahko naredite s pomočjo žarnice HPS, ki simulira sončno svetlobo. Učinek je še posebej podoben svetlobi sonca v jesenskih mesecih. Seveda pa svetloba ni edino, kar rastline potrebujejo za rast: zagotoviti jim je treba tudi vodo, ustrezen substrat in hranila, ki jih dobijo s pomočjo primernega gnojila.

Gojenje rastlin v notranjih prostorih

Pri gojenju rastlin v notranjih prostorih moramo poleg vode in hranil, za katere poskrbijo izbrani substrati in gnojila, poskrbeti tudi za ustrezno osvetlitev. Tako kot ni vseeno, kakšna gnojila izberemo za pospeševanje rasti in cvetenja naših rastlin, enako velja tudi za sijalke, ki zagotavljajo osvetlitev. Tako substrat kot gnojila, osvetlitev in vse ostalo je treba prilagoditi posebnim pogojem, v katerih rastejo rastline, saj so ti popolnoma drugačni kot na prostem.

Growbox za gojenje rastlin in zagotavljanje ustrezne osvetlitve

Žarnice HPS, s katerimi si najpogosteje pomagajo tisti, ki so si omislili poseben šotor za gojenje rastlin oz. growbox, poskrbijo, da bodo cvetovi nadpovprečno veliki in zdravi. Rastline namreč za to, da uspešno rastejo, potrebuje dovolj sončne svetlobe. In prav pri tem vam lahko pomagajo žarnice HPS, ki se uporabljajo za pospeševanje rasti pri gojenju rastlin v notranjih prostorih ter za pospeševanje cvetenja.

Moč, svetilnost in barvna temperature po izbiri 

Lastnosti svetlobe morajo biti vedno prilagojene specifičnim potrebam posameznih vrst rastlin, kar velja upoštevati, ko kupujete žarnice HPS. Če na primer gojite paradižnike, so potrebne nekoliko drugačne žarnice HPS, kot če bi gojili zelišča. Ker so žarnice HPS dobavljive v številnih različicah, na srečo ne bo težave s prilagoditvijo lastnosti. Izberete lahko svetilnost, moč in temperaturo barve, ki bodo resnično najbolj optimalne za vaš pridelek. 

Za še boljše uspevanje pridelka uporabite kakovostna gnojila 

Temelj uspevanja vsake rastline je poleg zadostne količine svetlobe in toplote ter vode še oskrba s potrebnimi hranilnimi snovmi, za kar poskrbijo gnojila. Gnojila morajo biti prav tako prilagojena konkretnim potrebam posamezne vrste. Kakšna gnojila torej izbrati? Če niste povsem prepričani, katera gnojila bi bilo najbolje izbrati, da bo pridelek uspeval čim bolje, vam močno priporočamo, da za nasvet pri izbiri gnojila poprosite strokovnjaka. 

Na trgu so namreč na voljo zelo raznolika gnojila, zato se je pred izbiro dobro malo informirati o tem, katera gnojila bi bila najboljša za vas. Pozanimajte se, kako pogosto je smiselno dodajati gnojila, da dosežete čim boljše rezultate. Seveda pa je poleg kvalitete izbranega gnojila pomembna tudi cena in to, koliko gnojila morate dodati rastlini za uspešno rast in cvetenje, saj je od tega odvisno, kakšni bodo vaši stroški. Na srečo pa so danes tudi kakovostna gnojila na voljo po ugodnih cenah.

Kako pospešiti cvetenje?

Kot že rečeno, vam lahko žarnice HPS pomagajo pri pospeševanju cvetenja vaših rastlin. Žarnice HPS namreč rastlinam omogočajo optimalne svetlobne pogoje za cvetenje in razvoj plodov. Vendar pa žarnice HPS nikakor niso edina rešitev za pospeševanje cvetenja, ampak obstajajo tudi druge možnosti. Med njimi so tako imenovani pospeševalci cvetenja. Gre za posebna gnojila, ki so zasnovana tako, da pospešujejo cvetenje. 

Takšna gnojila so pri tem zelo uspešna, pomembno pa je, da jih rastlinam dodajate v skladu z navodili in ob ustreznem času. Kakovostna gnojila za pospeševanje cvetenja lahko na primer najdete v spletni trgovini Urban Farmer. V primeru, da želite pospešiti cvetenje, so takšna gnojila vsekakor odlična rešitev, če poleg njih uporabite še ustrezno svetlobo žarnice HPS, pa bodo vaše rastline zagotovo res lepo zacevetele!