Poskrbimo za naš vrt

Pravilno zalivanje našega vrta ali travnika je prvi korak k zdravi travi in rastlinam. Če je naš vrt suh, so verjetno edina rešitev kvalitetni namakalni sistemi, ki jih lahko kupimo v različnih izvedbah. Ob nakupu bomo imeli na izbiro celo vrsto različnih naprav, kar nas lahko precej zmede, saj morda ne vemo točno kaj potrebujemo. Katera bo najboljša rešitev za naš dom? Tukaj je kratek članek o tem, kaj potrebujemo, če nismo sigurno o izbiri.

Za ročno zalivanje

To je klasičen, vendar zelo učinkovit način zalivanja, saj se lahko posvetimo vsakemu koncu travnika ali vrta osebno. Je je najboljši način za oskrbo z vodo rož in lončkov, vendar zelo zamuden pri večjih površinah. Pri takem zalivanju je težko določiti kdaj smo uporabili dovolj vode.

Škropilci vode

Najdemo jih najpogosteje na travnikih majhne in srednje velikosti. Tak sistem zalivanja je najbolj učinkovit, saj z vrtečimi škorpilnimi glavami pokrijemo ves travnik. Škorpilci vode zalijejo tudi težko dostopna mesta, ker razpršijo vodo v ponavljajočem se krogu. Vsaka taka naprava ima svoje prednosti in slabosti. Za najboljšo izbiro povprašajmo v trgovini katera vrsta je primerna za naš travnik.

Vgrajeni namakalni sistemi

Če želimo najbolj samostojno in učinkovito opcijo, potem so namakalni sistemi prava izbira. Seveda je to tudi najdražja izbira, vendar se investicija hitro povrne, saj ne zahteva skoraj nič vzdrževanja. Tukaj se ne ukvarjamo s cevmi, ki ležijo povsod in jih moramo prenašati, ampak samo nastavimo časovnik in pustimo, da namakalni sistem opravi svoje. Največje prednosti te tehnologije so:

  • Popolna kontrola nad zalivanjem našega travnika s časovnikom ali aplikacijo za pametni telefon
  • Ne potrebuje rednega vzdrževanja
  • Dolgoročna investicija, ki se hitro povrne
  • Popolna oskrba travnika z vodo
Namakalni sistemi

Pametno zalivanje travnika

Moderni namakalni sistemi imajo funkcijo, da namestimo računalnik, ki spremlja vlažnost okolja in nas opozori, če naš travnik potrebuje vodo. Nekateri namakalni sistem imajo tudi bolj napredne funkcije, ki nam omogočajo, da v realnem času nadzirajo vreme in v primeru dežja ugasnejo namakanje.

Preberite si še naslednji članek: Poskrbimo za okolico svoje hiše

Strateško urejanje okolice hiše lahko vaš dom naredi ne le privlačnejši, temveč lahko vaši nepremičnini doda tudi vrednost. Različne rastline in drevesa uspevajo v različnih podnebnih razmerah, zato je pomembno, da izberete pametno. Če na primer živite na območju z veliko dežja, morate izbrati rastline, ki prenesejo vlažne razmere.

Kakorkoli bomo zalivali travnik se moramo zavedati, da trava rada raste globoko. Če jo zalivamo globoko, vendar občasno, bo naš travnik zelo hvaležen. Namakalni sistemi se vedno priporočajo za zalivanje večjih površin. Ročno zalivanja omogoča samo površinsko oskrbo z vodo našemu travniku in vrtu. Zaradi površinskega zalivanja naša trava in rastline izgubijo sijaj, saj korenine postanejo kratke so bolj izpostavljena suši in drugimi nevšečnostmi.

Vas zanima najem stanovanja Ljubljana? Potem sledite povezavi in si preberite več informacij v našem članku o tej temi.