Naravni kamen izpodriva umetne mase, tudi pri talnih oblogah

Med materiali, ki so zaznamovali zadnje stoletje, lahko z gotovostjo na prvo mesto postavimo različne plastične mase. Umetno pridobljene snovi, ki so enostavne za pridelavo, enostavne za obdelavo, enostavne za oblikovanje, poleg tega pa še trpežne. Vendar pa ima plastika, ki je tako zaznamovala zadnja desetletja, tudi svoje velike hibe, še posebej pri talnih oblgah. Najbolj problematični sta gotovo vpliv na človeško zdravje ter vpliv na okolje.

Da vse, kar ljudje pridelamo s pomočjo sodobnih tehnologij in znanj ni okoljsko in zdravstveno neoporečno, vemo že dolgo. Na tem področju smo zahvaljujoč novim dognanjem naredili tudi kar velik napredek, saj smo na podlagi dognanj različnih študij nekatere najbolj škodljive snovi že prepovedali. Tako so iz množične uporabe odstranjene razne plastične mase, ki so lahko rakotvorne ali kako drugače vplivajo na človeško zdravje. Seveda pa ostaja vprašanje, kaj vse je še škodljivo, pa tega ne vemo.


Prav zaradi vse večjega zavedanja škodljivosti plastike in drugih umetnih materialov, se vse več ljudi ponovno vrača k naravnim materialom. Prevladujeta les in
naravni kamen, ki sta se izkazala tako za trpežna kot vsestransko uporabna, čeprav je res, da se cenovno pogosto ne moreta primerjati z umetno pridobljenimi snovmi. Vendar pa, kaj vam pomeni več – zdravje ali denar? Včasih je zavoljo prvega precej koristno žrtvovati drugega, saj je kakovost naših življenj v prvi vrsti odvisna predvsem od tega, ali smo zdravi in se zato tudi dobro počutimo.


Tako les kot
naravni kamen sta zaradi vračanja k naravi našla nove načine uporabe na različnih področjih, vključno s talnimi oblogami. Oba sta odlična v gradbeništvu, poleg tega pa se iz njiju iz dneva v dan novi izdelki, za katere si še kakšno desetletje nazaj niti predstavljali nismo, da so lahko iz česa drugega kot plastike ali kovine. Tako se iz lesa danes izdelujejo otroška kolesa oziroma poganjalci, s čimer se vračamo v čase, ko je bilo kolo pravzaprav prvič izumljeno – ja, prvo kolo je bilo leseno. Pa tudi kamen se ozira v preteklost. Iz njega se ponovno izdelujejo najrazličnejše posode za hrambo (na primer »sodi« za oljčno olje), kopalne kadi in umivalniki (ne zdolj v vrtni različici, temveč tudi za prestižne kopalnice), iz njega pa se izdeluje celo nakit. Ja, kamen je pač naraven in hkrati tudi lep, saj velja za unikaten izdelek narave, to pa ne velja samo za drage kamne, temveč tudi tiste, ki se nam zdijo nekoliko bolj običajni.

Iz naravnega in umetnega kamenja je mogoče ustvariti tudi prekrasne vrtne objekte ali poživiti vikend ali morda apartma, ki ga oddajate. Tu lahko naredite vrtno kuhinjo, vanjo namestite plinski roštilj in povabite prijatelje ali pa omogočite svojim gostom prijetno kramljanje in posedanje ob žaru.