Talno gretje kot eden od najstarejših načinov centralnega ogrevanja

Le malokdo se zaveda, da je talno gretje v resnici eden od najstarejših načinov centralnega ogrevanja prostorov. Tovrstno gretje so namreč uporabljali že pred več kot dvema tisočletjema. Nekateri še vedno dvomijo v to, ali je morda ogrevanje s pomočjo tal morda nevarno za zdravje. Strokovnjaki pa so mnenja, da s pravilno regulacijo sistema ni tveganja za zdravje ljudi.

Ena od poglavitnih prednosti talnega gretja je na primer povsem enakomerna porazdelitev toplote po vsej površini. Zmotno je namreč misliti, da ob vam je ob uporabi takšnega gretja toplo samo v noge, v zgornji del pa nas bo zeblo. Segret zrak se namreč po prostoru porazdeli povsem enakomerno.

Koliko se znižajo stroški za ogrevanje je bolj relevantno vprašanje kot kakšna je cena talnega gretja.

Ugoden vpliv na mikroklimo v prostorih

Talno gretje zelo dobro vpliva tudi na samo mikroklimo v prostoru. Ker so temperature nižje, manj suši zrak v primerjavi z gretjem radiatorjev. Precej manj je tudi dvigovanja prahu. Vse omenjeno pa seveda pripomore tudi k precejšnjemu zmanjšanju pojava alergij ter občutljivosti na prah. Tako je takšen sistem ogrevanja še posebej dobrodošel za alergike.

Pri ogrevanju prostorov je smiselna predvsem zmernost

Talno gretje bi moralo biti po mnenju številnih strokovnjakov del prav vsakega doma. Seveda sta v tem primeru nekoliko bolj specifična spalnica in kopalnica. Za spalni prostor se priporoča vgradnja talnega gretja, ki pa se vklopi le ob daljši bolezni, sicer pa je izključeno. Za kopalnico pa se priporoča še vgradnja cevnega radiatorja. Ta lahko dodatno ogreva kopalniški prostor, obenem pa se na njem lahko sušijo tudi brisače.

Ob uporabi talnega gretja pa naj stalna temperatura ne bi smela preseči 27 stopinj Celzija. Najbolj smiselno je, če so prostori čim enakomerneje segrevani. Temperaturna razlika med njimi naj ne bi znašala več kot 5 stopinj Celzija.

Talno gretje spada v tako imenovano skupino ploskovnih ogrevanj, kjer najdemo že stensko in stropno ogrevanje. 

Kam se talnega ogrevanja vendarle ne sme vgraditi

Kljub številnim prednostim pa se talnega gretja v nobenem primeru ne bi smelo vgrajevati v neprimerne stavbe, ki nimajo ustreznega oziroma dovolj dobrega toplotnega ovoja. V tem primeru bi namreč lahko nastale ogromne toplotne izgube, ki bi jih moralo talno gretje nadomestiti.

Lahko torej trdimo, da takšen sistem ogrevanja na sploh ne prinaša vzrokov za bolezen. Je pa res, da moramo paziti na prekomerno gretje.

Na kakšen način pridobiti subvencija za toplotno črpalko

Toplotna črpalka ima večnamensko uporabo in je dovršena s kakovostno tehnologijo. Poleg ogrevanja prostorov nam takšen sistem omogoča tudi ogrevanje sanitarne vode. Obenem pa velja za enega od najbolj ekoloških načinov ogrevanja za kar se da udobno bivanje, varčevanje in ne nazadnje tudi za skrb za okolje.

Če se tudi vi odločate za tovrstni sistem ogrevanja prostorov ali sanitarne vode, je eko subvencija za toplotno črpalko za vas ključnega pomena. Nekatera podjetja, ki takšne naprave ponujajo, se celo odločajo za dvojne subvencije. Združeni sta namreč subvencija eko sklada, druga subvencija pa je s strani izbranega podjetja. Obenem je v takšno ponudbo praviloma všteto še brezplačno svetovanje in seveda še montaža s strani strokovnjakov z večletnimi izkušnjami.

Ključni namen eko subvencije

Eko sklad je znan okoljski javni sklad, ki govori o nepovratnih sredstvih. Nekatere toplotne črpalke so že na seznamu eko sklada po ustreznosti. Posledično vam ni treba prilagati dokazil o zahtevanih standardih. Obstaja torej možnost, da lahko pridobite možno subvencijo in posledično zmanjšate investicijo v sistem ogrevanja.

Pogoj je torej tudi to, da toplotna črpalka razpolaga z vsemi potrebnimi certifikati ter ustreza standardom.

V Sloveniji je subvencije za namestitev toplotne črpalke mogoče pridobiti preko Eko sklada.

Lastnosti toplotnih črpalk, ki so na seznamu eko sklada

Subvencija za toplotno črpalko torej zahteva nekaj pogojev. Omenili smo, da so določene toplotne črpalke že dodane na seznam eko sklada. Zanje je značilno, da delujejo tiho, so varčne, na trgu so stalnica kakovosti. Njihovi modeli se namreč ves čas nadgrajujejo ter se prilagajajo željam ter potrebam svojih uporabnikov. Takšne lastnosti pa uporabnikom vsekakor omogočajo udobno bivanje, prav tako jim pomagajo privarčevati in ne nazadnje poskrbeti tudi za okolje.

Sicer pa je seznam črpalk, ki jih podpira eko sklad, na voljo tudi na spletu. Seznam je izključno informativne narave z namenom informirati zainteresirano javnost, katera naprava torej izpolnjuje pogoje trenutnih aktualnih javnih pozivov. Pri tem pa vas opozarjajo, da je izbira proizvajalca topotne črpalke v izključni odgovornosti posameznika. Prav tako pa si eko sklad ves čas pridružuje pravico, da lahko objavljeni seznam kadar koli spremeni in ga odstrani s svoje spletne strani.