Pograd omogoča optimalen izkoristek prostora v otroški sobi

Da časi niso rožnati, je že dolgo jasno, kako je s cenami nepremičnin, pa se tudi ne gre slepiti. Že res, da je cena na kvadratni meter od pričetka gospodarske krize precej padla, vendar nakup stanovanja za marsikoga še vedno predstavlja obvezo k bančnemu posojilu, ki se bo odplačevalo desetletje, dve ali tri. To pomeni, da se marsikdo raje odloči za nakup malo manjšega stanovanja ali hiše, v njem pa čim bolj optimalno razporedi pohištvo, da je uporaba prostorov lahko kar najboljša.

Kadar smo soočeni z majhno otroško sobo, je potrebno pohištvo vedno načrtovati tridimenzionalno. To pomeni, da ga ne razvrščamo zgolj glede na tloris, temveč dobro izkoristimo tudi višino prostora. Če pohištvene elemente razporejamo enega nad drugega in tako zapolnimo celotno višino sobe, je tudi majhna sobica lahko primerna za bivanje dveh otrok.

Pograd omogoča prihranek pri kvadraturi

Postelja zavzema približno dva kvadratna metra, poleg tega pa je potrebno računati še s prostorom okoli nje. Če imamo v sobi dve postelji, so to štirje kvadratni metri, zraven pa rabimo zagotovo še več kot kvadratni meter in pol, da je vstajanje s postelje prijetno in prostor ni videti natrpan. Kaj pa, če namesto dveh postelj v otroško sobo namestimo pograd? Potem nam ostane prosta precej večja površina, torej zagotovo ne bo težav s tem, da v sobo namestimo še dve majhni pisalni mizi, omari za oblačila, hkrati pa ostane otrokoma še dovolj prostora za igro in druženje.

pograd

Marsikdo je mnenja, da je odlična rešitev za majhne spalne prostore, vendar se sprašuje, ali so pogradi dejansko primerni tudi za manjše otroke. Brez skrbi, kajti padcev ne bo – sodobni pogradi imajo ob boku zaščito, ki preprečuje, da bi otrok ponoči padel s postelje, če te zaščite ni, pa se lahko dokupi in uporablja, dokler je potrebna, nato pa se tudi odstrani.

Pograd za enega otroka?

Res je, otroci obožujejo postelje in zagotovo si vsak želi spati na visokem ležišču, ki je nenazadnje nekoliko skrit pred pogledi ter mu tako predstavlja popolnoma zaseben kotiček tudi pri igri. Če imate samo enega otroka, se lahko odločite za pograd, ki ga ne sestavljata zgornja in spodnja postelja, temveč je ležišče zgolj zgoraj, pod njim pa ima otrok lahko svojo pisalno mizo ali kotiček za igro. Tudi v tem primeru pridobite kar nekaj prostora.

Izkoristite višino sobe v celoti!

Če ste s prostorom na tesno, potem pograd ni edina rešitev. Vedno se je dobro odločiti tudi za vgradne garderobne omare, ki segajo od tal do stropa, ter za viseče omarice, ki se lahko namestijo nad pisalno mizo, za knjižne police, ki jih pritrdite na steno nad zgornjim ležiščem pograda, ter seveda tudi nad spodnjim ležiščem. Ne pozabite, da velja izkoristiti stene sobe v njihovi celotni višini.