Moderna tehnologija za ogrevanje in hlajenje našega doma

Današnja tehnologija za ogrevanje našega doma se je močno spremenila v zadnjih nekaj letih. Vedno bolj popularne so toplotne črpalke, ki jih lahko namestimo na majhne, srednje in velike nepremičnine. Njihova posebnost je ta, da ne ustvarijo toplote, vendar jo črpajo iz zunanjega okolja v našo hišo, poslovni prostor, garažo ipd. Enako pa je možno ogrevati naš bazen. Velika prednost pa je nizka poraba energije, saj kot prej omenjeno, sama črpalka pridobi vso toploto iz zunanjega okolja z uporabo kompresorja, kondenzatorja, evaporatorja in drugih komponent.

Toplotne črpalke so preproste a izredno učinkovite naprave

Delovanje toplotnih črpalk je najlažje opisati tako, da prenašajo toploto iz zunanjega okolja v notranji prostor našega doma. Sam proces je izredno učinkovit in hiter. Pri tem pa se porabi zelo malo električne energije. Novejše črpalke so za mnogokrat bolj učinkovite od klasičnih električnih in drugih grelnih teles. Obenem pa je tudi možno, da s toplotno črpalko ohlajamo prostor. To pomeni, da so to multifunkcijske naprave, ki pokrijejo vse naše potrebe po ogrevanju in hlajenju našega življenjskega ter delovnega prostora.

Delovanje toplotnih črpalk
Delovanje toplotnih črpalk je najlažje opisati tako, da prenašajo toploto iz zunanjega okolja v notranji prostor našega doma.

Današnje klimatske naprave in črpalke so izredno dostopne za nakup. Poleg tega pa veliko držav ponuja subvencije, ki nam povrnejo del sredstev, ki smo jih porabili za nakup nove naprave. Poleg tega pa med delovanjem ustvarijo zelo malo hrupa, kar jih naredi primerne tudi za uporabo v bolj gosto poseljenih območjih.

S toplotno črpalko je možno ogrevati bazen

Vedno več lastnikov bazenov se odloča za ogrevanje s toplotno črpalko. To se je izkazal za enega najbolj stroškovno učinkovitih načinov ogrevanja velikih in majhnih bazenov. Veliko energije in truda je potrebno za vzdrževanja bazena. To vzdrževanje pa je v glavnem povezano z menjavo filtrov, čiščenjem, pokrivanjem v slabem vremenu ipd. Najvišji stroški pa so povezani z ogrevanjem vode. To je še posebej opazno pri bazenih, ki se nahajajo zunaj naše hiše.

Današnje klimatske naprave in črpalke so izredno dostopne za nakup.
Današnje klimatske naprave in črpalke so izredno dostopne za nakup. Poleg tega pa veliko držav ponuja subvencije, ki nam povrnejo del sredstev.

Temperaturo vode najlažje ohranja toplotna črpalka za bazen. Poznamo različne grelce, ki so zelo učinkoviti pri svojem delovanju. Na žalost pa porabijo veliko električne energije. Poleg tega pa potrebujejo vzdrževanje vsake nekaj mesecev, saj delujejo pod veliko obremenitvijo. Toplotna črpalka pa pridobi vso toplo energijo iz zraka v zunanjem okolju. S tem zrakom oziroma toplo energijo pa ogreva vodo v našem bazenu do prijetne temperature. 

Nizki stroški vzdrževanja bazena s toplotno črpalko

Uporaba toplotne črpalke za bazen je izredno preprosta. Ko je sama naprava nameščena, ne potrebujemo tehnika ali usposobljenega strokovnjaka za nastavljanje lastnosti naprave. Sama črpalka pa ima izredno dolgo življenjsko dobo, kar nam še dodatno prihrani stroške pri vzdrževanju.

Izredno pomembna naprava v toplotni črpalki je kompresor. Moderne klimatske in druge naprave uporabljajo kompresor z večstopenjskim delovanjem. To pomeni, da se njegova moč delovanja prilagodi okolju in našim potrebam. S tem pa bomo prihranili ogromno električne energije na kratki in dolgi rok.

Toplotna črpalka za bazen
Temperaturo vode najlažje ohranja toplotna črpalka za bazen. Poznamo različne grelce, ki so zelo učinkoviti pri svojem delovanju.

Dolga življenjska doba kompresorja zagotavlja dolgoročno delovanje toplotnih črpalk

Zaradi naprednih tehnologij v modernih toplotnih črpalkah, kot je kompresor z večstopenjskim delovanjem, se lahko zanesemo na njihovo dolgo življenjsko dobo. Tako smo lahko sigurni, da bodo delovale brez težav od 15-20 let in več. Priporočljiv je tehnični pregled same zunanje in notranje enote vsakih 2-3 let, saj tako zagotovimo, da bo sama naprava delovala brez težav.

Moderne črpalke lahko tudi brez težav delujejo pri bolj ekstremnem zunanjem vremenu. Če naprava ne more proizvesti dovolj toplote iz zunanjega okolja, ji pri tem pomagajo grelci, ki se vklopijo po potrebi. Pomembno se je zavedati, da črpalka tudi prečisti zrak v naši hiši, kar zmanjša število oziroma količino škodljivih alergenov. Samega zraka iz zunanjega okolja pa ne prenaša v našo hišo, saj samo obdeluje zrak, ki se že nahaja v naši hiši oziroma nepremičnini.

Čistejši zrak s toplotno črpalko

Napredne tehnologije, ki jih imajo vse moderne toplotne črpalke, zagotavljajo neprestano čiščenje zraka v notranjosti našega doma. Tako preko kroženja zraka filtri v črpalki odstranijo pršice, prašne delce, živalske dlačice, cvetni prah in druge alergene. Obenem pa evaporator in kondenzator odstranjujeta odvečno vlago iz naše hiše. To pa močno zmanjša možnosti nastanka plesni in drugih nevšečnosti, ki so posledica previsoke vlage v prostoru. 

Sposobnost čiščenja zraka in odstranjevanje vlage naredi toplotne črpalke izredno prijazne bolj občutljivim ljudem, ki imajo morda težave z dihali. So pa tudi primerne za ljudi, ki ne prenašajo dobro prevelike ali premajhne temperature v svojem domu.