Primerjava različnih vrst parketov

Parket

(Photo credit: CarolienC)

Parket je še vedno ena izmed najbolj pogostih talnih oblog v Sloveniji in po svetu. Nudi nam toplino in domačnost, ki si jo ljudje želimo občutiti v domovih ali javnih ustanovah, pisarnah,… Ne le, da je parket talna obloga, k nudi ogromno različnih možnosti za polaganja, oblikovanje v prostoru, marveč si lahko izbiramo tudi veliko več različnih vrst lesa. Vsekakor je končni videz odvisen od vrste, barve in zaključnih del parketa. Mogoče so bili včasih ljudje precej dvomljivi za polaganje parketa v kuhinjah in kopalnicah, vendar danes temu ni tako. Vse kar je potrebno je, da izberemo pravo kvaliteto za prostor.

 

 

Najpogosteje uporabljen les za parket je hrast, bor, macesen, breza, bukev, javor, pravi kostanj in češnja. Vse več ljudi se odloča za polaganje kvalitetnega lesa, ki ima prednost ne le v trdoti, marveč tudi v strukturi. Glede na slednji kriterij ločimo tri vrste razreda parketov:

 

  • ekstra (1. razred)

  • standard (2. razred)

  • rustik (3. razred)

Razlika nastaja tudi v barvi in vrsti vlaken parketa. Prvi razred parketa je veliko bolj enakomerno obarvan, kot drugi in tretji razred. Slednji ima izjemno živahno strukturo in je že precej obarvan. Zadnje čase je vse bolj zaželena vrsta parketa oreh, ki se ponaša z bogato rjavo barvi in pomeni tako imenovan prestiž med talnimi oblogami. Seveda je pri prestižu potrebno omeniti tudi parket iz oljk, ki je bogat po teksturi in se ponaša z izjemno trdoto. Vseeno pa je najbolj ‘večen’ parket narejen iz hrasta, s katerim lahko dosežemo različne končne efekte glede na to, kaj potrebujemo. Za opremljanje domačin in rustikalnih prostorov je še vedno najbolj uporaben in stilsko dovršen.

 

Pred nakupom se moramo odločiti, kaj potrebujemo in za kakšen prostor potrebujemo parket. Vsekakor je priporočljivo, da se izogibate lesu, ki je ‘okužen’ z rjavo barvo ali pa so ga že napadli leseni insekti. Presojati morate po kakovosti, dimenziji, simetričnosti, grčavosti in obarvanosti. Nikakor ne kupujte poceni vrste parketa za površine, kjer se zadržuje veliko ljudi. Odločite se lahko za domače ali pa bolj eksotične vrste parketa, kar vam omogoča široko paleto izbire. Pri izbiri prave vrste parketa se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo svetovali pri nakupu in vam olajšali izbiro. Pri vsem tem pa imejte v glavi, da se kvaliteta parketa pozna skozi čas.

 

Enhanced by Zemanta