Itison ali tapison

View of new carpet when walking upstairs

(Photo credit: Shana L. McDanold)

Tekstilne talne obloge so še vedno izjemno priljubljene povsod po svetu. Nudijo nam prijetno toplino in tisto domačnost, ki si jo želimo v vsakem domu oziroma prostoru. Tekstilne talne obloge se namreč najbolj približajo posameznikovemu okusu in želja. Na prvi pogled so povsem enakovredne drugim talnim oblogam, vendar so malce težje za vzdrževanje. Med tekstilne talne obloge uvrščamo tako itison, kot tudi tapison. Razlikujeta se po načinu tkanja, načinu vzorčenja in obliki. Pri izbiri itisona ali tapisona morate vedeti, da imata bistveno krajšo življenjsko dobo kot ostale talne obloge. Slabost itisona ali tapisona pa je tudi v krajši življenjski dobi. Nekatere raziskave so pokazale, da ti dve talni oblogi zdržita dobro desetletje – seveda govorimo o povprečju. S primernim vzdrževanjem lahko tako itison, kot tudi tapison vaš prostor krasijo mnogo let.

Kakšne vrste tekstilne obloge je itison?

Vsekakor je to ena najbolj pogostih načinom za prekrivanje tal v stanovanjih, ki nikoli ni povsem iz mode. Prostor, kjer se nahaja itison deluje izjemno toplo, ravno takšen pa je občutek tudi na nogah. Itison je na pogled prijeten in stilsko dovršen. Po njemu lahko brez težav hodimo bosi, poleg vsega pa se ponaša s cenovno ugodnostjo in primernostjo za majhne otroke. Itison poleg vsega ublaži udarce topih predmetov in absorbira hrup. Material je sicer lahko malce občutljiv na prah, kar ni primerno za alergike in astmatike. Sama sestava itisona je narejena na hrbtni strani iz jute. Velikokrat je na voljo v rolah, kar zagotavlja lažje polaganje. Kvalitetni itisoni so negorljivi, antistatični, poleg vsega pa je dandanes sestava tako napredna, da ne povzročajo alergij.

Kaj pa tapison?

Po drugi strani pa so na kvalitetne talne obloge tudi tapisonu, ki se sicer razlikujejo od itisonov. Tapisoni namreč nimajo hrbta, so narejeni iz vozlov in praviloma se ponašajo z homogenostjo. Po vsej debelini so enaki glede barv in vzorcev. Redki so narejeni iz dveh plasti, vendar noben tapison nima hrbtnega dela kot itison.

Seveda, kaj boste izbrali je najbolje vprašati strokovnjake, ki prodajajo tapisone in itisone. Izbira je popolnoma na vaši strani, vendar bodite pozorni na kvaliteto izdelave. Itison ali tapison? Obe talni oblogi sta lahko narejeni za področja, kjer se zadržuje veliko ljudi ali pa za udoben stanovanjski prostor.

Enhanced by Zemanta