Dnevna soba – prenova klasičnega v sodoben prostor

Dnevna soba je prostor, v katerem se druži vsa družina, prav tako pa je namenjena sprejemanju gostov. V njej moramo tako poskrbeti za estetski videz, prav tako pa za udobje – če je čez dan urejena in v njej postrežemo obiskovalcem s kavo in pecivom, mora biti ob večerih prostor, v katerem se udobno namestimo na sedežno garnituro in gledamo televizijo, ob tem pa se popolnoma sprostimo.

Dnevne sobe, kakršne smo imeli pred nekaj desetletji, po sodobnih standardih udobju sicer večinoma ustrezajo, popolnoma pa so zastarele kar se tiče estetike. Krivec je predvsem zastarelo pohištvo, saj so bile stare dnevne sobe večinoma od tal do stopa zasedene z velikimi omarami za shranjevanje, sodobni trendi pa velevajo nekoliko bolj skromno pohištvo. Pohištvo, zaradi katerega postane dnevna soba zračen, svetel in prostoren del doma, ki deluje predvsem lahkotno.

Dnevna soba naj nudi ravnotežje med funkcijami

Marsikateri sodoben dom je nekoliko manjši kot bi želeli, zato iz dnevne sobe ne moremo enostavno odstraniti vsega pohištva, v katerem smo do sedaj shranjevali najrazličnejše stvari. Knjižno omaro morda res lahko odpravimo in si uredimo knjižne police v spalnici ali morda celo na stopnišču, vsega pa le ne moremo odstraniti. V takšnem primeru je najbolje, da imamo ob eni steni v dnevni sobi večjo vgradno omaro, v katero damo vse svoje stvari.

dnevna soba

Omara naj bo preprosta in neopazna, kajti glavni in najbolj opazni del opreme mora predstavljati sodoben sestav za dnevno sobo.
Dnevna soba bo videti sodobna in modna, če se boste odločili za pohištveni sestav, ki ga tvorijo nizka omarica s predalnikom, na katerega boste lahko postavili televizijski sprejemnik, če boste tega obesili na steno, pa bo zgornji del predalnika lahko v celoti namenjen raznim dekorativnim elementom, na primer lončnici ali vazi, družinskim fotografijam in podobno. Poleg nizke omarice lahko postavite še višjo omarico z vrati iz stekla, v katerem so lahko kozarci in podobne občutljive stvari. Preostanek sestava pa naj tvorijo viseče omarice in police razgibanih oblik in dimenzij, med katerimi bo dovolj praznega prostora.

Vsaka dnevna soba (http://prevc.si) potrebuje tudi klubsko mizico za odlaganje kozarcev in skodelic, ki naj bo v skladu z drugim pohištvom, ter seveda primerno sedežno garnituro. Pri tej se večinoma velja odločiti za nevtralne barve, lahko pa poskrbite tudi za kontrast ali barvni poudarek in je sedežna v intenzivni barvi. Pri velikosti ne pretiravajte, da bo okoli sedežne garniture dovolj praznega prostora in bo prostor tako bolje dihal. Za primer, da bi imeli več gostov, lahko poskrbite z manjšimi tabureji ali blazinami za sedenje.

In pika na i? To bo zagotovo dekoracija sten. Fotografije, slike ali drugi umetniški izdelki naj pričajo o tem, kar je vaši družini blizu oziroma pričajo o vaših družinskih hobijih.

Morda pa vam bo prišel prav še pograd za spalnico ali otroško sobo!

Dnevni regali pa so pomemben del sodobne dnevne sobe.