Dobro izbrana posoda za gojenje rož

Če ste si omislili dejavnost gojenja sobnih rastlin, boste zagotovo slej ko prej potrebovali tudi primerne posode oziroma lonce. V prvi vrsti morajo biti cvetlični lonci primerno oziroma dovolj veliki. Če je na primer izbrana rastlina za gojenje višja in ima masivne liste, potrebujete nekoliko večjo posodo. Za manjše rastline, na primer vijolice, pa je seveda bolj dobrodošla izbira manjših loncev.

Pri izbiri takšne posode je prav tako treba paziti še na premer in ne nazadnje na samo višino. Ta mora biti visoka najmanj tretjino višine, ki jo nosi rastlina. Premer pa je predvsem odvisen od širine rože. Če je torej rastlina širša, pridejo v poštev širši cvetlični lonci.

Rože se odlično počutijo v loncih iz keramike ali pa gline

Na sploh se rastline daleč najbolje počutijo v posodah, ki so izdelane iz gline ali pa iz keramike. A ne glede na to, se moramo dobro zavedati, da je takšno posodje lahko precej krhko. Če keramični ali glineni lonec pade, je torej velika verjetnost, da se bo zlomil in ne bo več uporaben. Pri uporabi moramo biti zato še toliko previdnejši.

Cvetlični lonci iz keramike in plastike
Cvetlični lonci iz keramike in plastike

Za večje rastline, ki so nameščene direktno na tleh, so precej boljša izbira cvetlični lonci iz plastike. Če takšno posodo primerjamo s tisto iz gline ali keramike, je kar precej lažja. Posledično plastične posode za rože lahko lažje ter hitreje prestavljamo z ene lokacije na drugo. Med vsemi možnimi izbirami so torej plastična korita zagotovo še najbolj praktična rešitev.

Lonci za rože z drenažnimi luknjami

Če želite, da bodo vaše izbrane rastline kar se da dobro uspevale, morate poskrbeti za takšno posodo, ki bo vsebovala drenažne luknje. Te so namenjene za odvajanje odvečne vode. Na trgu boste lahko našli tudi takšno cvetlično posodo, ki tovrstnih lukenj ne bo vsebovala. Ključna pomanjkljivost takšnih izdelkov je torej ta, da  ne bodo odvajali odvečne vode, zato se bo v njih kopičila odvečna tekočina. To pa vsekakor lahko pripelje tudi do gnitja korenin pa tudi do razvoja najrazličnejših bolezni.

Preprosti in poceni DIY cvetlični lonci z drenažnimi luknjami

Priporočamo torej, da cvetličnih loncev brez lukenj raje ne kupujete. Če pa ste takšen lonec slučajno že kupili, za to obstaja precej dobra rešitev. S pomočjo primernega pripomočka, na primer svedra, lahko v loncu izvrtate ustrezno veliko luknjo.