Poskrbimo za okolico svoje hiše

Urejenost notranjega bivalnega okolja je izredno pomembno za fizično in mentalno zdravje vseh prebivalcev. Enako pa velja za zunanje okolje. Travnik, vrt, drevesa, živa meja in druge rastline potrebujejo oskrbo za najboljše uspevanje. Veliko nam lahko doprinese urejanje okolice hiše, ki zajema oskrbo vseh rastlin kot tudi vrta. V poletnem času bo pokošena trava in drugo rastlinje hladilo naš dom. Pozimi pa bodo lahko okrasili zunanjost hiše in vrta, ne da bi nas pri tem ovirale mrtve veje na drevesih, plevel in druga nesnaga. Obenem pa bo urejena zunanja okolica našega doma povišala vrednost same nepremičnine.

Košenje trave 

Trava okoli našega doma opravlja več funkcij. To je seveda res v primeru, da je za njo dobro poskrbljeno. Redno košenje je ključno, če želimo, da trava ohrani svojo gostoto, moč in zeleno barvo. Če ne uspeva dobro, morda potrebuje gnojilo ali sajenje. Veliko škode tudi storijo razni paraziti, ki se radi skrivajo v visoki travi. To je še eden dober razlog za redno košenje. Je pa res, da bomo potrebovali primerno kosilnico. Če je nimamo, je mogoče najeti profesionalnega oskrbovalca trave za naš dom. Pri urejanju okolice hiše je ključno, da poskrbimo tudi za zdravje travnika in bližnjih rastlin.

Poleti ni lepšega vonja od vonja sveže pokošene trave.

Trava ohlaja naš dom v poletnih mesecih

Trava je veliko hladnejša od asfalta, betona in drugih umetnih materialov. V poletnih mesecih ima veliko prednost za lastnike domov, saj trava ohlaja svojo okolico. Tako bo naša hiša veliko bolj prijetna v najbolj vročih dneh. Obenem pa bomo prihranili veliko stroškov z električno energijo. Urejen travnik tudi čisti zrak, saj preprečuje prahu, dimu in drugih onesnaževalcem, da bi vstopili v naš dom. Raziskave so pokazale, da so domovi, ki imajo v svoji okolici travnik in drevesa tudi do 5 stopinj bolj hladni poleti. Vsako urejanje okolice hiše vključuje tudi košenje ali zasaditev travnika, če želimo izkoristiti njegove naravne lastnosti čiščenja zraka in varovanja človeškega zdravja.

Obrezovanja sadnih dreves

Ljudje živimo v sožitju z mnogimi rastlinami. Pomembne so tudi za zdravje zemlje, saj preprečujejo njeno degradacijo. Pogosto je zimski čas najboljši za obrezovanje sadnih dreves, saj so takrat v globoki hibernaciji.

Obrezovanje dreves je pomemben postopek vzdrževanja dreves.

Znano dejstvo je, da sadna drevesa lahko zelo slabo obrodijo, če ne odstranimo mrtve in bolne veje. Profesionalno obrezovanje dreves bo vzpodbudilo rast novih vej. Obenem pa prepreči poškodbe debla, zaradi prevelike teže plodov ali snega. To pa pomeni, da bodo naša drevesa veliko bolj zdrava in bodo obrodila več sadov.

Sadna drevesa potrebujejo svetlobo

Najboljši čas za obrezovanja sadnih dreves se razlikuje glede na vrsto drevesa. V veliki večini primerov pa so to počne pozimi. Od novembra do marca so drevesa v globokem spanju. Zato veliko lažje prenesejo, če jim odstranimo odmrle veje in druge odvečne dele.

Sonce je ključni element za zdravje naših dreves. Če razraščene krošnje ne dopuščajo sončne svetlobe, da dostopa do drevesa, je to zelo škodljivo. Zrak pa je drugi element, ki ga potrebujejo naša sadna drevesa, saj zmanjšuje možnost nastanka plesni in bolezni. 

Za pravilno obrezovanje sadnih dreves je nalogo najbolje zaupati strokovnjaku. V nasprotnem primeru lahko poškodujemo drevo, kar ni nikoli zaželeno.

Urejena okolica hiše ima veliko prednost za zdravje ljudi

Okolica naše hiše veliko bolj vpliva na naše zdravje kot si morda sprva mislimo. Urejen vrt, sadna drevesa, pokošen travnik ipd. so prava paša za oči. Obenem pa čistijo zrak in hladijo notranjost hiše v najbolj vročih poletnih mesecih. Številne raziskave so pokazale, da urejanje okolice hiše zelo pozitivno vpliva na zdravje starejših. Ker bo okolica ustvarjala občutek udobja, miru in zadovoljstva, bomo tudi pod manjšim stresom. Domov bomo lahko prišli in se odpočili po dolgem dnevu, ne da bi nas motil plevel, razraščena drevesa, paraziti v travi ipd.

Eden od najboljših načinov za izboljšanje privlačnosti vašega doma je naložba v kakovostno urejanje okolice.

Starejši ljudje se bodo lahko doma spočili in se tudi bolje počutili. Otroci pa bodo lahko izkoristili travnik in urejeno okolje za igranje, raziskovanje narave ali počivanje.

Preprečimo bolezni rastlin in degradacijo zemlje

Velika prednost urejanja okolice doma je preprečevanje naravnih katastrof. S tem je mišljeno to, da ne bo prišlo do degradacije zemlje, zaradi plesni, parazitov in strupov. Rastline čistijo okolje in ohranjajo zemljo polno bogatih hranil. Če imamo na svoji posesti zdrava drevesa, travo in druge rastline, bo tudi zemlja ohranila svojo strukturo. 

Okolica naše hiše je tudi bolj zdrava za rastline, če odstranimo nevarne veje in druge elemente, ki negativno vplivajo na drevesa, travnik ipd. S tem tudi preprečimo razvoj bolezni, ki lahko močno skrajšajo življenjsko dobo sadnih dreves.