Negovanje trate z rotacijsko kosilnico za večje površine

Negovanje večje površine trate je naporno in vzame veliko časa. Ker s samohodno kosilnico težko pokosimo večjo površino hitro in v enem dnevu, je razmislek o nakupu rotacijske kosilnice povsem na mestu. Pri košnji rotacijska kosilnica namreč omogoča, da lastnik na njej preprosto sedi in manevrira po košni površini.

Pred nakupom določene vrste kosilnice bodite pozorni na podrobnosti

Pri nakupu nove kosilnice bodite pozorni na:

  • Površino košnje,
  • Teren,
  • Moč motorja,
  • Vrsto pogona,
  • Dodatki na kosilnici.

Kosilnica za košnjo večjih travnih površin

Pri nakupu rotacijske kosilnice bodite pozorni tudi na vrsto terena, po kateri jo boste uporabljali. Večje in močnejše rotacijske kosilnice so namenjene košnji parkov, športnih travnih površin, komunalnih travnih površin, letališč, golf igrišč ter večjih industrijskih zelenic. Samo rotacijsko kosilnico odlikujejo njena masivna konstrukcija, velika moč ter velika zmogljivost.

Za košnjo velikih travnih površin potrebujete rotacijsko kosilnico, ki se prilagaja med košenjem.

Zakaj je rotacijska kosilnica prilagodljiv stroj za košnjo velikih površin?

Za košnjo velikih travnih površin potrebujete rotacijsko kosilnico, ki se prilagaja med košenjem. Na kosilnici med delom sedite, stroj pa upravljate s pomočjo gumbov in ročk. Pri košnji tako glede na teren regulirate vrsto pogonskih mehanizmov, izbirate kontrolne sisteme ter nadzorujete širino košnje. Novo rotacijsko kosilnico lahko tako popolnoma prilagodite vsakemu terenu, višini trave ter vašim zahtevam. Kosite lahko hitro ali počasi, visoko ali nizko, v krogu ali naravnost. Odločitev o specifikaciji košenja je vaša.

Lepši videz trave z namakalnim sistemom in rednim zalivanjem

Posebej poleti je za lep videz trave potrebno namestiti namakalni sistem, ki bo počasi in redno zalival travo. Lepa in negovana trava je namreč posledica rednega zalivanja, gnojenja in košenja. Zalivanje trave mora potekati redno in pogosto. Zelenica pa ne sme biti ne preveč, ne premalo zalita. Kvalitetni namakalni sistemi za travo omogočajo nadzor nad porabo vode. Tako v sušnih obdobjih povečate količino vode, v vlažnih obdobjih pa jo zmanjšate.

Pri nakupu rotacijske kosilnice bodite pozorni tudi na vrsto terena, po kateri jo boste uporabljali.
novi traktorji

Če imamo večje obdelovalne površine, je traktor obvezen pripomoček. Novi traktorji so odlična izbira za vse tiste, ki se odločajo za nakup kmetijske mehanizacije, saj lahko vsak najde takšnega, ki mu povsem ustreza.

Pravilna uporaba namakalnega sistema za močno zelenico

Pravilno programiranje namakalnega sistema pomeni, da določite dneve v tednu, ko se trava zaliva. Določite tudi časovne intervale, cikluse zalivanja, trajanje zalivanja ter cone. Količino zalivanja z namakalnim sistemom je potrebno prilagoditi vremenskim razmeram. 

Izbira ustreznih naprav namakalnega sistema in pravilen razpored

Poleg samega nakupa kvalitetnih delov namakalnega sistema, je potrebno posamezne dele pravilno razporediti. Uravnavati je potrebno tudi razpršilni domet ter intenzivnost zalivanja. To pomeni, da določimo količino namakalne vode na določeno površino. Tako je celotna zelenica enakomerno zalita. Izbrati je potrebno tudi pravo hidravliko sistema, ki omogoča optimalni delovni pritisk. Na ta način ne prihaja do izgube tlaka in neenakomernega zalivanja. Izbrati je potrebno tudi ustrezne elektromagnetne ventile za vklop namakalnega sistema v določenih conah.

Zelenica je enakomerno in postopoma zalita.

Kapljično zalivanje zelenice

Kapljični namakalni sistemi za travo enakomerno zalivajo zelenico. Ker zalivanje poteka kapljično, ne prihaja do pretiranega pritiska ter posledičnih poškodb trave. Zelenica je enakomerno in postopoma zalita. Pri kapljičnih namakalnih sistemih za travo ne prihaja do poškodb korenin zaradi prevelikega tlaka v hidravličnem sistemu. Kapljični sistem zelenico zaščiti in jo neguje.

Kdaj je kapljični namakalni sistem najprimernejši?

Kapljični namakalni sistem je najboljša izbira za površine, kjer: 

  • Je potrebno varčevati z vodo,
  • Rastline ne prenesejo močenja po listih ali celi rastlini,
  • So težje dostopni tereni,
  • Je potrebno namakanje prilagoditi specifiki rastlin,
  • Je prisotno vetrovno podnebje.

Kapljični namakalni sistem za parke

V parkih je po košnji z rotacijsko kosilnico potrebno zjutraj in zvečer tudi kapljično zalivanje trave. Na ta način ne pride do ožiga trate zaradi premočnega sonca. S kapljičnim sistemom poleg zelenice zalivajo tudi cvetlične grede, grmovnice, žive meje, zelene stene in večje lonce z rastlinami. Kapljični namakalni sistem ni vsiljiv ali moteč, zato je lahko nameščen v parku cel dan. Ko se zalivajo površine je vklopljen, drugače pa izklopljen in čaka na istem mestu na nadaljnjo uporabo. 

Dodatne prednosti kapljičnega zalivanja

V parkih kapljične sisteme uporabljajo zato, ker ne potrebujejo velikega vodnega pritiska in delujejo na manjšo energijo, kot ostali. Po zalivanju medvrstni prehodi ostajajo suhi in primerni za hojo. V sam sistem je možno dodati tudi hranila, ki se postopoma stopijo in postopoma aplicirajo na ciljno površino. Tako ne prihaja do spiranja ali propadanja hranil. S kapljičnim zalivanjem se tudi zmanjša možnost za nastanek bolezni, ki se rada prenaša v parkih iz ene rastline na drugo. 

Preberite si še naslednji članek o ključnih prednostih LED svetil.